tisdag 19 augusti 2014

Valrörelsen 2014 utan aktivt deltagande... Nåja...

Valrörelse är något som får pulsen att öka och det brukar vara förbaskat roligt att delta i dem. Man håller på dygnet runt, sätter upp affischer, är i valstugan, delar material i brevlådor, deltar i politiska möten och slänger käft på torget bland valstugorna. Rycker ut och deltar, byter upp affischer lämnar kundvagnspoletterna kvar på ICA som goodwill til nästa person. Talar trevligt med alla, hanterar de ilskna med en kopp kaffe kanske.

Detta år är det annorlunda, på grund av flera års interna konflikter kommer jag personligen inte att delta i den lokala valrörelsen, men den centrala går förstås inte förbi utan där får det bli lite krut i alla fall, för en borgerlig valseger på riksplanet är det värt att arbeta för. Jag betraktas av många här som en positiv politisk varelse och får många erbjudanden om att byta parti och vara med andra. Det är gulligt och rart tycker jag och det värmer mycket. Men jag har min fasta plats på något sätt trots allt, det finns olika frågor på riksplanet som jag inte kan ställa mig bakom i andra partier. Men vore det bara för människorna så skulle jag gå med i alla partier...

Betraktelser från det lokala planet och det central blir det förstås här på bloggen, det går inte att undvika och det är till och med lite spännande att se och observera det hela från sidan om. Det är mycket som sker. Min modell och princip är inte att "hata" motsidan, snarare så handlar det om att resonera med varandra på ett vuxet sätt. Alla vet att de politiska ställningstagandena skiljer sig, så det är andefattigt att fastna i dem och stå i en hörna och misstänkliggöra alla andra för jävelskap. Det handlar inte om det, eller det gör det tyvärr, men borde inte göra det.

Visst kan man förstå att det uppstår irritation när ett parti plötsligt affischerar om ett budskap som andra har jobbat för den senaste mandatperioden, och alltid fått nej till av den som nu gör det till sitt eget. Det känns så där, det förstår jag. När någon i ett parti glömt att fixa den utlovade transporten till annat partis valstuga är det lätt att förstå att det blir sprickor i gemenskapen. Oavsett om det är med flit eller ej. Om väljarna bara visste hur barnsligt det kan vara så skulle de absolut fundera lite extra vilka de vill ska representera dem i politiken.

Hur som helst just nu så har inte valrörelsen lyft, men det kommer nog i veckan då alla ungar börjat skolan och blivit utskickade av sina lärare att lära allt om partierna. Det brukar finnas skolmaterial i valbyråerna som oftast bemannas av äldre rutinerade personer som har både tid och tålamod att resonera med de yngre. Det är en viktig långsiktig del av valrörelsen. Även om de inte får rösta nu så kommer de att göra det och de kommer att berätta för sina föräldrar hur de blivit mottagna i valstugorna.















Än så länge är det som sagt ganska tomt på torget, men det har bara börjat. Socialdemokraterna har en bunker till valstuga, men har ändå lyckats göra den väldigt trevlig när de slår upp dörrarna. Bjuder på kaffe och kakor och gemytligt snack. Miljöpartiet har den största valstugan detta år. Med en hundbar - vatten till jycken kan nog få många att stanna. KD har en prydligt snickrad stuga och än så länge har de inte kommit igång riktigt. Men de har en familjepolitik jag gillar. Centern kör med sitt vita och gröna och delar ut basilikafrön och talar om företagsamhet på ett sunt sätt. Moderaternas stuga är blå och orange. De lokala partierna Österåkerspartiet och Roslagspartiet uttrycker sig också på sitt eget sätt och har i stort sätt frångått det traditionella och kör runt med husvagn. Så finns det nystartade Skolpartiet som koncentrerar sig på en fråga - skolan. Ja det kan ge något mandat i kommunfullmäktige.

Österåkerspartiet har en underbar liten SMART och åker runt i. Ursprungligen är den grön men den har pimpats till en rosa karamell under valrörelsen. Spännande teknik det där med hur man kan slå in en hel bil i ny förpackning. Blir intresserad av tekniken och måste kolla hur det fungerar.












Husvagnen av traditionell campingmodell mäter sig inte med Beatrice Asks rosa lilla underverk men nog är det lite kul när Roslagspartisterna ställer upp husvagnen och sätter sig utanför med campingbordet och fikar med alla.















En och annan utstickare från det traditionella finns det också. Moderaten Leif Wicklund exempelvis söker förtroende för skärgårdsfrågorna. Han bor på Ljusterö och jobbar för sin valkrets. Det är att ta personvalskampanjandet på allvar och det borde vara mycket mer sånt egentligen. ALLA borde vara med på affischer och med egna budskap. Det ger partiet ett större genomslag och väljarna får se att det finns många frågor som kan vara aktuella. Kanske ens egen hjärtefråga...





















Jag fikade med en ung man igår och han sa - Politik kan egentligen inte påverka så mycket, människor gör ändå som de vill. Kanske att han har rätt? Kommer att fundera på det där ett tag...
Stay tuned som det heter.

Jag bryter min tystnad på bloggen nu, skriver om mina funderingar kring val och politik, pimpar bilen och alltid är det några som stannar och snackar. Borgerlig regering är målsättningen. Även om arbetet blir i egen regi detta val...









Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: